Υλικά (για 6 άτομα)
- 1 καρέ χοιρινό περίπου 2 κιλά(αν θέλουμε , ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας αφαιρέσει το κόκαλο, ώστε να μείνει μόνο το κρέας)
- 1 μήλο
- Για τη μαρινάδα
- 1 μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε μετρίου μεγέθους κομμάτια
- 1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- 3 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα,σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ,σε σκόνη
- 2 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και χωρίς τη πράσινη φύτρα
- 5 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο
- 60 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία:
Μαρινάδα: Βάζουμε το μήλο, το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μούλτι και το πολτοποιούμε. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά σε ένα κατσαρολάκι το ξίδι με το μέλι, το πολτοποιημένο μείγμα, το ελαιόλαδο, την πάπρικα και το τζίντζερ, για 2-3 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κρέας : Βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί που να το χωράει ίσα-ίσα ,το περιχύνουμε με τη μαρινάδα, το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες να μαριναριστεί.
Όταν πρόκειται να το μαγειρέψουμε,προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200o C. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό και ξήνουμε το κρέας αρχικά στους 200ο C για 30΄λεπτά. Στα 30 λεπτά ψησίματος, ανοίγουμε το φούρνο, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και με ένα κουτάλι περιχύνουμε το μείγμα από τη μαρινάδα και ένα μήλο πολτοποιημένο έτσι ώστε να κάνει ωραία κρούστα γύρω-γύρω.Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήνουμε για ακόμη 1 1/2 ώρα ή μέχρι να ροδοψηθεί γύρω-γύρω γυρίζοντας το ενδιάμεσα 1-2 φορές και περιχύνοντας το με τη σάλτσα και προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το διατηρούμε ζεστό. Αν η σάλτσα δεν έχει πήξει αρκετά, την αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε. Κόβουμε το κρέας , ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα μας και σερβίρουμε.
επίσης θα έλεγα να το ταιριάξουμε και με κάποιο παλαιωμένο σε βαρέλι ασύρτικο από την αγαπημένη μας Σαντορίνη!
ΑπάντησηΔιαγραφή