Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Τάρτα με μανιτάρια

Υλικά:
Για τη βάση
1 φύλλο κουρού ή σφολιάτας
Για τη γέμιση
10ml ελαιόλαδο
500γρ. φρέσκα μανιτάρια
150γρ.μπέικον,ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Για την μπεσαμελ
40ml ελαιόλαδο
1 κουτ.σούπας αλεύρι
100ml γάλα
1σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
2 κρόκοι αυγών
100 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
200γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο(τριμμένο)
200γρ. κεφαλογραβιέρα(τριμμένη)

Διαδικασία:
Για τη βάση: Αλείφουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 25-28 εκ. με το ελαιόλαδο.Απλώνουμε το φύλλο ζύμης στην ταρτιέρα,καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία. Την ψήνουμε άδεια  για 10 λεπτά στους 180C.Γέμιση: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια μας σε λεπτές φέτες. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια μας και τα αφήνουμε για 10 λεπτάκια έως ότου πιούν τα υγρά τους και στη συνέχεια ρίχνουμε το μπέικον μας και αποσύρουμε μέχρι να ροδίσει το μπέικον μας. Για τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε αλεύρι πασπαλιστά και ανακατεύουμε διαρκώς, για περίπου 4-5 λεπτά,μέχρι το αλεύρι να καβουρδιστεί και να σκουρύνει ελαφρά. Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κόμποι που θα σχηματιστούν. Προσθέτουμε το σκόρδο,αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά,ανακατεύοντας πολύ συχνά,μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει.Ρίχνουμε τους κρόκους,το γιαούρτι και τα τυρία μας,ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στη συνέχεια απλώνουμε στην άδεια τάρτα ζύμης με  τα μανιτάρια και το μπέικον. Τέλος απλώνουμε τη μπεσαμέλ μας.Βάζουμε την τάρτα στο φούρνο και την ψήνουμε για 25-30 λεπτά,μέχρι η κρέμα ροδίσει και σφίξει.

2 σχόλια: