Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Κολοκυθόταρτα

Υλικά:
Για τη βάση
1 φύλλο κουρού ή σφολιάτας
Για τη γέμιση
1½ κ. κολοκύθια
300 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
300 γρ. κρεμμύδι ξερό
3 αβγά
200 γρ. βούτυρο αγελάδος
1/2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
200 γρ. φέτα
200 γρ. μανούρι
250 γρ. ανθότυρο
150 γρ. μπέικον (προαιρετικά)
2 σφην. ρακί ή ούζο
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
Πιπέρι,αλάτι
Διαδικασία:
Για τη βάση: Αλείφουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 25-28 εκ. με το ελαιόλαδο.Απλώνουμε το φύλλο ζύμης στην ταρτιέρα,καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία. Την ψήνουμε άδεια  για 10 λεπτά στους 180C.Για τη γέμιση: τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό τρίφτη, αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 20 λεπτά, αφού πρώτα τα έχουμε δουλέψει με τα χέρια μας για να φύγουν τα πολλά υγρά. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη, προσθέτουμε τα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά, τα σοτάρουμε και προσθέτουμε το κολοκύθι. Σβήνουμε με το ούζο, ρίχνουμε πιπέρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Ρίχνουμε τη φέτα, το ανθότυρο και το μανούρι τρίβοντας τα με τα χέρια μας και κρατάμε λίγο μανούρι και ανθότυρο για την επιφάνεια. Ρίχνουμε τα 2 αβγά ανακατεύοντας συγχρόνως, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μπέικον(προαιρετικά), τη φρυγανιά και τη κρέμα γάλακτος, αφήνουμε λίγο το μείγμα.Όταν είναι έτοιμη η βάση μας βάζουμε τη γεμισή μας.Στη συνέχεια καλύπτουμετην επιφάνεια με τα τυριά που μας έχουν περισσέψει. Τέλος περνάμε την επιφάνεια με το μείγμα από αβγό και ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 - 50 λεπτά.

2 σχόλια: