Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Σαφράν (Κρόκος Κοζάνης)

Οι αποξηραμένες κλωστίτσες του κρόκου δεν σας εντυπωσιάζουν, αλλά μόλις τις ρίξετε σε κάποιο υγρό αποκαλύπτεται το ζωηρό χρώμα και το ιδιαίτερο αρωμά τους. Επειδή οι ίνες του κρόκου συλλέγονται με το χέρι απαιτείται τεράστια προσπάθεια για την εργασία αυτή, είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό. Παράγεται στην Ισπανία, την Ινδία,στο Ιράν όπως και στην Ελλάδα.

Διαλέξτε: Γενικός κανόνας: όσο πιο βαθύ είναι το χρώμα, τόσο καλύτερη η ποιότητα του κρόκου. Ο καλύτερος έχει βαθυκόκκινο χρώμα με πορτοκαλιές ανταύγειες. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι πορτοκαλιές ανταύγειες, ίσως ο κρόκος έχει βαφτεί. Ο φθηνότερος κρόκος δεν έχει την έντονη κόκκινη και πορτοκαλιά λάμψη, και επίσης φαίνεται κάπως πολυκαιρισμένος. Ο καλός κρόκος είναι πάντα ακριβός, γι αυτό όταν αγοράζετε φθηνό κρόκο χωρίς εμπορικό σήμα από καταστήματα, προσέξτε για απομιμήσεις. Αν είναι πολύ κίτρινος, υπάρχουν πιθανότητες να μην είναι αυθεντικός. Διατίθεται στην αγορά και αλεσμένος κρόκος, αλλά συνήθως είναι νοθευμένος με άλλα συστατικά.

Δοκιμάστε: Ευκολότερα τον αναγνωρίζει κανείς παρά τον περιγράφει, αλλά έχει πολύ έντονη και αρωματική γεύση, ελαφρά πικρή και υγρή με άρωμα λουλουδιών. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα κρόκου για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μία δόση (περίπου δώδεκα κλωστίτσες) συνήθως είναι αρκετή για 4 μερίδες. Αν το παρακάνετε, το φαγητό σας θα πικρίσει.

Διατήρηση: Θα διατηρηθεί πολλά χρόνια σε αεροστεγές δοχείο

Προετοιμασία: Συνήθως μουσκεύουμε τις ίνες σε μερικές κουταλιές της σούπας ζεστό νερό, λευκό κρασί, ζωμό ή γάλα μισή ώρα πριν τις χρησιμοποιήσουμε, για να σιγουρευτούμε ότι το χρώμα τους θα απλωθεί ομοιόμορφα στο φαγητό. Μπορείτε τότε να προσθέσετε το υγρό με ή χωρίς τις ίνες. 

Χρησιμοποιήστε:
  • Προσθέστε άρωμα και χρώμα σε παραδοσιακά πιάτα όπως η ισπανική παέγια, τα μαροκινά tagines, οι γαλλικές σούπες με ψάρια και τα ιταλικά ριζότο.
  • Ζωντανέψτε μια σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά.
  • Βάλτε λίγο κρόκο μέσα σε τορτίγια, μουσκέψτε μερικές ίνες σε μια κουταλιά βραστό νερό και προσθέστε το στα αυγά.
  • Προσθέστε μια δόση σε μια κρεμώδη σάλτσα για ψάρι ή σπαγγέτι ή σε νερό στο οποίο βράζετε ρύζι.
  • Προσθέστε σε λίγο βούτυρο, χτυπήστε και ρίξτε σε πολτοποιημένες πατάτες.
 Ταιριάζει: Με ψάρια και μαλάκια (κυρίως με μύδια), αρνί, κοτόπουλο, ρύζι, καρότα, μάραθο, σκόρδο και λευκό κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου