Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Κανέλα

Η κανέλα, που προέρχεται από τη Σρι Λάνκα, είναι ο εσωτερικός φλοιός αειθαλούς δέντρου. Καθώς ξεραίνεται, συρρικνώνεται και γίνεται μπαστουνάκι. Χρησιμοποιείται  σε γλυκά και γευστικά εδέσματα. 
Διαλέγουμε:Είτε τα λεπτά μπαστουνάκια από το φλοιό του δέντρου, είτε την αλεσμένη σκόνη. Όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα.
Δοκιμάζουμε: η γεύση και το άρωμα της κανέλας διακρίνονται εύκολα, γιατί είναι γλυκιά και αρωματική. 
Διατήρηση: Τα μπαστουνάκια κανέλας διατηρούνται πολλά χρόνια σε αεροστεγές δοχείο. Η αλεσμένη κανέλα χάνει τη γεύση της πιο γρήγορα, ωστόσο διαρκεί αρκετούς μήνες.
Μαγειρική: Όταν μαγειρεύετε με κανέλα, χρησιμοποιήστε ολόκληρα τα μπαστουνάκια όταν θέλετε λεπτή γεύση χωρίς τα στίγματα του μπαχαρικού, ή για εντονότερη γεύση σπάστε σε κομματάκια. Χρησιμοποιήστε την τριμμένη κανέλα για να δώσετε πικάντικη όψη στα πιάτα σας και περισσότερη γεύση. 
Χρησιμοποιούμε:

    • Προσθέτουμε άρωμα σε γλυκά, μηλόπιτα,αχλάδια ποσέ, πουτίγκα με ρύζι, παγωτό, κέικ με φρούτα και μπαχαρικά, ψωμί και μπισκότα.(μπαστουνάκι ή σκόνη)
    • Προσθέστε σε ζεστή σοκολάτα. (μπαστουνάκι)
    • Προσθέστε σε κρασιά με ζάχαρη, πόντς,φρουτοσαλάτες και κομπόστες.(μπαστουνάκι)
    • Νοστιμίστε πικάντικα φαγητά, ινδικά κάρυ και πιλάφι, μουσακά.
    • Αρωματίστε γαλλικά τοστ ή τηγανίτες.(τριμμένη)
    • Συνδυάστε με πιο βαριές γεύσεις, με πάπια και χοιρινό, σύκα και ξερά δαμάσκηνα.
Ταιριάζει: με πουλερικά, αρνί,ρύζι, κουσκούς, παντζάρι, μπνάνες, πορτοκάλια, βερίκοκα, μήλα και αχλάδια, σύκα, ρούμι, σοκολάτα, καφέ, κόκκινο κρασί.


1 σχόλιο:

  1. εγώ θα πρότεινα να δοκιμάσετε κάποια φορά μία συνταγή κρεατικών μαγειρεμένα με κανέλα με ένα αγιωργίτικο το οποίο μπορεί να θυμίζει κανέλα λόγω ποικιλίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή