Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Στέβια αντί ζάχαρη στα γλυκά


Πολλοί το ονομάζουν γλυκαντικό του μέλλοντος, άλλοι, το απόλυτα φυσικό γλυκαντικό, ότι και να είναι, είναι πολύ της μόδας τελευταία και σχεδόν παντού μόνο καλά λόγια λέγονται για αυτό.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα βότανο (Stevia rebaudiana) του οποίου τα φύλλα έχουν γλυκιά γεύση και με μία ήπια επεξεργασία μπορείς να παραλάβεις την ομώνυμη γλυκαντική ουσία, η οποία είναι 200 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη.
Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται πρώτα από μία φυλή ιθαγενών ινδιάνων, την Guarani στην Παραγουάη, για τουλάχιστον 2 αιώνες και επίσης είναι πολύ διάσημο και καταναλώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Ιαπωνία, όπου το 1970 ξεκινήσανε και τις έρευνες για την ασφάλειά του.
Τα 2 καλά που έχει η στέβια είναι ότι πρώτον δεν περιέχει θερμίδες και δεύτερον δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και είναι κατάλληλα και για διαβητικούς.

Σε περίπτωση που... φοβάστε ή έχετε τύψεις να φάτε το αγαπημένο σας κέικ σοκολάτας ή παγωτό γιατί να μη το φτιάξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας στέβια αντί για ζάχαρη;

Είναι κατάλληλη και στο μαγείρεμα αφού αντέχει μέχρι θερμοκρασίες 200C
Άρα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και αν θέλετε και στη μαγειρική για να φτιάξετε ας πούμε.. μία γλυκόξινη σάλτσα αλλά και αν θέλετε τη δική σας σπιτική μαρμελάδα.

Δε χαλάει τα δόντια! Δε παχαίνει και έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά όπως ιχνοστοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως νιασίνη, φυτικές στερόλες, χλωροφύλλη, κλπ.

Μόνο προσέξτε να βάλετε ελάχιστη και προσεκτικά γιατί δε θα τρώγεται... ιδιαίτερα αν σκεφτείτε ότι 1 κουταλάκι του γλυκού στέβιας που πουλάνε συσκευασμένη ισοδυναμεί σε γλυκύτητα με 1 φλιτζάνι ζάχαρη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου