Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ginger ή πιπερόριζα

Στη μαγειρική θεωρείται ότι είναι ένα μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Zingiber Officinale Roscoe. Μπορεί  να χρησιμοποιηθεί φρέσκια ή και αποξηραμένη η ρίζα στα φαγητά, τις σαλάτες, σε διάφορα cocktails ακόμα και σε κάποια "ιδιαίτερα" γλυκά.

Η γεύση της; Αρκετά καυτερή, πικάντικη με μία γλυκιά νότα θα έλεγε κανείς.

Μπορεί να διατηρηθεί για περίπου 2-3 εβδομάδες φρέσκια σε ξηρό περιβάλλον ή μπορεί να τη βρούμε και αποξηραμένη σε μορφή σκόνης ή ακόμα και σιροπιού.
Μπορείτε να το δοκιμάσετε ωμό σε σαλάτες αλλά και μαγειρεμένο σε κάποιο φαγητό.
H φρέσκια ρίζα πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο. 
Προσοχή! Όταν είναι να μείνει για κάποιον καιρό στο ψυγείο, δεν πρέπει να την ξεφλουδίσετε όλη γιατί θα αλλοιωθεί γρήγορα και θα χάσει τη φρεσκάδα της, τη γεύση της καθώς και τα θρεπτικά της συστατικά. Προσπαθήστε να ξεφλουδίζετε κάθε φορά μόνο το σημείο που θα καταναλώσετε.

Είναι ένα θαυματουργό συστατικό που όχι μόνο δίνει γεύση αλλά και αυξάνει την αντιοξειδωτική δύναμη των πιάτων σας και επίσης φημίζεται για τις εξής ιδιότητές του:
  • Είναι τονωτικό αλλά ανάλογα την περίσταση μπορεί και να καταπραΰνει το νευρικό σύστημα.
  • Είναι αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό.
  • Είναι αντικαρκινικό και βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης.
  • Βοηθά στη χώνευση.
  • Διώχνει την κυτταρίτιδα.
  • Καταπραΰνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Σας προτείνω με τον σεφ να το χρησιμοποιείτε (με μέτρο πάντα) για να δώσετε μία διαφορετική "αύρα" στα πιάτα σας!

1 σχόλιο:

  1. Το τζίντζερ έχει την ιδιότητα να ταιρίαζει με όλα τα φαγητά οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπου θέλετε....από σάλτσες,μέχρι στο κρέας και στο ψάρι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή