Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Πάπρικα


Η πάπρικα είναι κόκκινη σκόνη που παρασκευάζεται από τους καρπούς συγκεκριμένων ποικιλιών πιπεριάς (Capsicum annuum). Οι καρποί ξηραίνονται και κονιοποιούνται για να παραχθεί η πάπρικα.Το πόσο γλυκία ή καυτερή θα είναι η πάπρικα εξαρτάται από τον τύπο της πιπεριάς και από την ποσότητα των καυτερών τμημάτων της που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της. Δεν είναι καυτερή όσο το τσίλι, ωστόσο η πάπρικα προσθέτει στο φαγητό χρώμα και γλυκιά γεύση – όχι καυστική.

Γλυκία πάπρικα: η γεύση της είναι γλυκιά και πολύ ισορροπημένη.
Ισπανική: Ίσως πιο ελαφριά,πιο ήπια από την γλυκιά.Η ισπανική πάπρικα είναι τριών ειδών: dulce(γλυκιά και ήπια), agridulce(γλυκόπικρη) και picante(καυτερή)
Καπνιστή: Αυτή η πικάντικη, κόκκινη ισπανική πάπρικα παρασκευάζεται από πιπεριές που καπνίζονται με ξύλα πριν αλεστούν,αποκτώντας ένα υπέροχο βάθος στη γεύση. Διατίθεται ως καπνιστή πάπρικα ή picante pimento.

Μαγειρική:
 Προσέξτε όταν τηγανίζετε με πάπρικα, επειδή όταν υπερθερμαίνεται πικρίζει.

Χρησιμοποιήστε:
  •  Ενισχύστε το χρώμα και τη γεύση σε κόκκινες σάλτσες που φτιάχνετε στο σπίτι.
  • Πασπαλίστε μεγάλα κομμάτια κοτόπουλο ή χοιρινό πριν από το τηγάνισμα ή ακόμα και ολόκληρο κοτόπουλο πριν από το ψήσιμο
  • Ανακατέψτε με αλάτι, κλαδάκια δεντρολιβάνου και λάδι και πασπαλίστε πατάτες που είναι έτοιμες για ψήσιμο.
  • Προσθέστε χρώμα και γεύση σε μια σάλτσα σαλάτας
  • Ψημένα αμύγδαλα: μετά το ψήσιμο ρίξτε λίγο λάδι, μετά πάπρικα και αλάτι και θα έχετε ένα ωραίο σνακ
  • Ρίξτε μια- δύο πρέζες σε σούπες, ψάρια ψημένα στη σχάρα,σαλάτες,σάλτσες και ντπ για γαρνίρισμα και περισσότερη γεύση.

Ταιριάζει: Με κοτόπουλο,λουκάνικα, βοδινό,μοσχάρι,χοιρινό, ρύζι, γιαούρτι και με τα περισσότερα λαχανικά.

Αντικαταστήστε με πιπέρι καγιέν για καυτερή γεύση και χρώμα-δεν έχουν ίδια γεύση, αλλά χρησιμοποιήστε ελάχιστο, γιατί είναι πολύ πιο καυτερό και δεν είναι γλυκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου