Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Εστραγκόν

Ένα από τα βότανα που ορισμένοι μάγειροι δεν μπορούν να αποχωριστούν. Οι Γάλλοι το λατρεύουν και είναι βασικό συστατικό της σάλτσας μπεαρνέζ. Μολονότι τα λεπτοκαμωμένα μαλακά φύλλα του φαίνονται πολύ ντελικάτα είναι βότανο με εντονότατη γεύση.

Διαλέξτε: Υπάρχει φρέσκο, κατεψυγμένο ή ξερό. Το γαλλικό εστραγκόν είναι η ποικιλία που προτιμάται συνήθως, υπάρχει επίσης και το ρώσικο εστραγκόν, που δεν διαθέτει όμως τη λεπτή, φίνα γεύση του γαλλικού.

Δοκιμάστε: Έντονα αρωματικό με μια νότα πικάντικου πιπεριού και γλυκόριζας. Χρειάζεστε μόνο λίγο από αυτό το ντελικάτο βότανο για να εμπλουτίσετε τη γεύση του φαγητού σας, γι' αυτό χρησιμοποιήστε το με προσοχή δοκιμάζοντας συνεχώς.

Διατήρηση: Φρέσκο διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 ημέρες.

 Προετοιμασία: Χρησιμοποιήστε τα φύλλα ολόκληρα ή τριμμένα ή χρησιμοποιήστε ολόκληρο το κλαδάκι. Τρώγεται ωμό ή μαγειρεμένο. 
Μαγειρική Το εστραγκόν αποκαλύπτει όλο το άρωμα και τη γεύση του κατά το μαγείρεμα, είτε αυτό διαρκεί περισσότερο είτε λιγότερο χρόνο.

Χρησιμοποιήστε:

  • Στα περσσότερα φαγητά με κοτόπουλο, είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός.
  • Βάλτε μερικά κλαδάκια κάτω από τη πέτσα του κοτόπουλου πριν το ψήσετε.
  • Προσθέστε σε πατατοσαλάτα.
  • Ανακατέψτε με μαγιονέζα και σερβίρετε με κρύο κοτόπουλο.
  • Ανακατέψτε 2-3 τριμμένα φύλλα μαζί με μαϊντανό για να φτιάξετε ομελέτα με φρέσκα βότανα ή με μερικά μανιτάρια.
  • Τοποθετήστε ένα- δύο κλαράκια στην κοιλιά ενός ψαριού, σε πέστροφα ή σολωμό, μαζί με φέτες λεμονιο, πριν από το ψήσιμο, ή πάνω από ψάρι ή κοτόπουλο που θα ψήσετε στη λαδόκολλα.
  • Αρωματίστε ξίδι από λευκό κρασί.
Ταιριάζει: Με κοτόπουλο, προσούτο, ψάρι (ειδικά σολωμό και πέστροφα), μαλάκια, αβγά, κρέμα πατάτες, σπαράγγια, ντομάτες, μανιτάρια,παντζάρι,καρότα, μαγιονέζα,λεμόνι,μουστάρδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου