- 1 κιλό σπανάκι
- 2 πράσα
- 2 ματσάκια καυκαλίθρες
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 φινόκιο
- 2 αυγά
- 300g φέτα ή/και ανθότυρο
- 1 γιαούρτι
- γαλέτα
- ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
Διαδικασία:
Καβουρδίζουμε τα κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο και μετά ρίχνουμε τα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα υπόλοιπα λαχανικά.Βάζουμε σε μίξερ τη φέτα και το ανθότυρο μαζί με το γιαούρτι και τα αυγά και τα χτυπάμε.Ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί (είτε είναι έτοιμο από το super market είτε δικό μας). Και αλείφουμε παντού με ελαιόλαδο. Βάζουμε πάνω από μία στρώση φύλλου για να γίνει πιο στέρεα η πίτα. Βάζουμε τα υλικά της κατσαρόλας στο φύλλο και μετά καλύπτουμε με φύλλο ξανά.Χαρακώνουμε την πίτα και γύρω γύρω βάζουμε θρύμματα φέτας για να μην έχουμε σκέτο φύλλο.
Αναμένουμε post του chef Phaidon για διάφορα χειροποίητα φύλλα που θα ανεβάσουν τη σπανακοχορτόπιτά μας!!!

......................................................................................................................................................
Φυσικά αν δε σας αρέσει η φέτα μπορείτε να μην την προσθέσετε καν!
Το ασβέστιο που περιέχει η φέτα έρχεται σε ανταγωνισμό με το μη αιμικό (όχι εύκολα απορροφήσιμο σίδηρο του σπανακιού) το οποίο ήδη δεν απορροφάται καλά από τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των οξαλικών οξέων που περιέχει, με αποτέλεσμα να απορροφάμε λιγότερο και από το 5% του σιδήρου του σπανακιού.
Μύθος οπότε το ότι το σπανάκι είναι καλή πηγή σιδήρου...
Έχει πολύ σίδηρο αλλά δεν απορροφάται λόγω των οξαλικών.
Όμως είναι πολύ υγιεινή τροφή λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θρεπτική αξία του σπανακιού δείτε το post του blog:
http://yourdailynutritionist.blogspot.com/
Εγώ θα το τρωγα μαζί με ένα σαντορινιό Ασύρτικο δεξαμενής της ίδιας χρονιάς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η συνταγή,ενθουσιάζομαι με το άρωμα της καυκαλίθρας,ταιριάζει υπέροχα!Ως προς τα αυγά,πιστεύετε ότι αν τα αφαιρέσουμε για να γίνει πιο ελαφριά θα χάσει από τη γεύση της?Εγώ δε βάζω ποτέ και είναι μια χαρά
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη
με τίποτα δε θα χάσει τη γεύση της και όντως θα γίνει λίγο πιο ανάλαφρη! δοκιμάστε την και χωρίς αυγά, μαζί με τον σεφ θεωρούμε ότι θα είναι εξαιρετική!
Διαγραφή:-)