Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Φάβα (η εναλλακτική)


Πρώτα από όλα προτιμούμε φάβα Σαντορίνης η οποία αδιαμφισβήτητα είναι πολύ γευστικότερη και αρωματική αν και πολύ πιο ακριβή!
Είναι λογικό να συμβαίνουν αυτά αφού οι Σαντορινιοί δε ποτίζουν ίσως και καθόλου τις καλλιέργειές τους (φρούτα, λαχανικά και όσπρια είναι ξερικά) καθώς επίσης και δεν ρίχνουν χημικά λιπάσματα που μεγιστοποιούν την παραγωγή μειώνοντας την ποιότητα...
Λοιπόν για τη συνταγή χρειαζόμαστε:
400-500g φάβα
1 κρεμμύδι
Αλατοπίπερο
Garan masala (όπου να υπερισχύει το άρωμα του κάρδαμου)
Ginger
Κουρκουμά (http://yourdailynutritionist.blogspot.com/2012/02/blog-post.html)
Ζάχαρη ή μαρμελάδα βερύκοκο (για τους πιο τολμηρούς)
Διαδικασία
  1. Γεμίστε μία μικρή κατσαρόλα νερό μέχρι περίπου τη μέση και βάλτε τη φάβα μέσα για 15-20 λεπτά.
  2. Σουρώστε τη φάβα και έπειτα ξαναγεμίστε νερό την κατσαρόλα και ρίξτε μέσα το κρεμμύδι αφού το χαράξετε στα 4.
  3. Ρίχτε μέσα τη φάβα και μαζί ένα γαρύφαλο.
  4. Αφήστε να βράσει μέχρι να λιώσει (η σαντορινιά φάβα λιώνει κάποια στιγμή και αποκτά βελούδινη υφή χωρίς να χρειαστεί χτύπημα στο μίξερ). 
  5. Δοκιμάζοντας προσθέτουμε διάφορες ποσότητες του μίγματος μπαχαρικών (garan masala), το ginger, τον κουρκουμά και το αλατοπίπερο καθώς επίσης και λίγη ζάχαρη για να ισορροπήσει η γεύση και να γίνει πιο πολύπλοκη. Αν ρίξουμε λίγη μαρμελάδα βερύκοκο η φάβα μας θα αποκτήσει και ελαφρώς φρουτώδη γεύση που θα μας απογειώσει. 
  6. Σε περίπτωση που η φάβα πιει όλο το νερό και δεν είναι ακόμα έτοιμη ρίχτε σιγά-σιγά και προσεκτικά ζεστό νερό από μία κατσαρόλα δίπλα με νερό που σχεδόν βράζει.
Απολαύστε αυτό το gourmet και γευστικότατο "εναλλακτικό" πιάτο με πολύ ελαιόλαδο και κρεμμύδι!
Το πιάτο αυτό είναι πάρα πολύ υγιεινό και μπορεί να ξεπεράσει σε γεύση οποιοδήποτε πιάτο με κρέας!
Επίσης είναι πολύ αντιοξειδωτικό και πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Συνδυάστε το με ένα φρέσκο σαντορινιό ασύρτικο που θα συμπληρώσει τα ορυκτώδη αρώματά της ηφαιστειακής σαντορινιάς γης! 
Επιπλέον, τα οργανικά οξέα του κρασιού θα αυξήσουν την απορρόφηση του μη αιμικού (δύσκολα απορροφήσιμου) σιδήρου από τον οργανισμό μας. 


Προσοχή σε αυτούς που έχουν αλλεργία στα κουκιά ή στη φάβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου